HARAP ALB

IMG_0008

BUCATA NOASTRA PRIVATA DE HARAP

Dragi fani şi dragi români, iată că a început ceva în România. Probabil că “început” nu este un termen exagerat, din moment ce nu ţin minte să fi existat o iniţiativă cu pretenţii atât de cuprinzătoare în comixul românesc de prestigiu( în subteran sîntem mai mult decât siguri că au existat mii de iniţiative şi de planuri de mii şi milioane de ori mai ambiţioase şi mai abandonate sau care se află deocamdată în stand-by şi care vor reuşi să se ridice la suprafaţa chioşcurilor în cel mai scurt timp posibil).

Precum începea şi regretatul album de mare valoare Carusel, aflăm de la oamenii implicaţi adânc în afacerea benzilor desenate că nu este uşor să pui pe picioare un asemenea act temerar de cultură şi artă. Da, am mai auzit asta – şi acum chiar vrem să vedem cum se procedează. Pe site aflăm că ne putem face planuri serioase pentru un abonament de 12 numere, perspectivă îmbucurătoare pentru orice fan al francizelor(a se citi: “consistenţei”).

Ce se întamplă cu Harap-Alb? Deocamdată lucruri standard: istorie pură dintru lucrarea canonică pe care ar trebui să o cunoaştem toţi, drept oameni educaţi prin Ministerul Educaţiei şi Sportului şi Tineretului( sau cum s-o fi numind acum),  care ştim să citim.

Apar şi sînt binevenite chestiuni paralele, poveşti despre origini şi ceea ce pare a fi o construcţie complexă care să urmărească în detaliu destinele personajelor cu care fanii înfocaţi vor face cunoştinţă şi despre care vor lua mai târziu la cunoştinţă cum se vor împleti armonios cu traseul aventurii spectaculoase hărăzită lui Harap-Alb.

Comicsul românesc are nevoie de cel puţin o telenovelă macho, vastă şi alambicată, care să se întindă pe zeci şi zeci de ani – de ce să nu fie Harap-Alb ăsta una dintre ele? Harap-Alb e alb, blond, armurizat, tânăr şi musculos, bogat, binecuvântat de cine ştie ce zei există în universul “Harap-Alb continuă”(sper că vom afla şi vom avea şi diagrame), bun la inimă – are toate ingredientele necesare, şi un pic în plus.

Vă întrebaţi ce este acest plus? Există câteva aluzii clare în operă şi nu am depăşi nici o limită a examinării pur ştiinţifice dacă am lansa ipoteza că Harap-Alb este cel puţin un urmaş al celor mai viteji dintre traci, geto-dacii(mai mult ca sigur al dacilor liberi). De ce nu, poate că este chiar geto-dac get-beget. Geto-dac creştin-ortodox ar fi splendid, dar din câte am putut observa deocamdată în portretele lui Haiganu şi Miron, lucrurile se petrec într-un univers ceva mai fictiv decât cel ortodox, cu zei şi zmei un pic mai sincretizaţi decât ce aveam noi deja  în stoc ca naţie.

Sperăm din tot sufletul că designerii aventurii şi ai lumii în care se va petrece toată acţiunea se vor focusa sever şi vor păstra toată treaba cât mai coerentă şi non-dezlânată(cum ar zice James Brown: “tight!”) – interesul se poate pierde la fel de uşor cum poate fi câştigat( cum ar rosti îngândurat şi lipsit de orice urmă de îngâmfare, ca de obicei, eternul, regele, un singur cuvînt : Hagi).

Da, ideologic vorbind  toată mişcarea aceasta are nişte accente şoviniste(ce tot eroii lor, hai cu eroii noştri), ale căror prezenţă ni se pare deconcertantă şi din punctul nostru de vedere complet inutilă(sau chiar futilă*). Totuşi din motive de marketing este perfect justificabilă ca instrument extrem de eficient pentru mângâierea naţionalismului românesc aflat permanent în defensivă ranchiunoasă.

Detalii tehnice :::::: artworkul este bunicel, chiar dacă ni se pare că tipul acesta de desen se potriveşte ceva mai bine cu shadingul monocrom decât cu cel policrom. Dar culorile sînt totuşi un element important în (din nou) marketingul comicsului astăzi – aşa că alegerea de a merge pe full-color ni se pare normală. Reclamele poziţionate în mijlocul poveştii sînt cam enervante, fiindcă atunci când te simţi adâncit în poveste şi dai pagina, nu conştientizezi imediat ruptura dar eşti brusc catapultat afară din film, de către o poză cu un tip pe bicicletă care nu-ştiu-ce-vrea-de-la-mine-dar-din-cauza-lui-am-dat-probabil-mai-puţin-pe-revista-asta. Apropo, preţul este bun – unul rezonabil pentru păgâni şi am îndrăzni să zicem o nimica toată pentru fanii dedicaţi( apare o dată la două luni – eh ).

site oficial

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 Avantaj net- acum elevii vor putea spune că nu mai are rost să citească basmul fiindcă au citit comicsul(faza cu am văzut filmul este mai subţire, fiindcă banda desenată chiar implică citire).

__________________________________________________

* ăsta da nume de aghiotant pentru Harap-Alb: un voinic ale cărui idei şi acţiuni sînt întotdeauna în plus, sau chiar absurde cu totul. Fără îndoială există şi alternativa de a fi starul unui comics porno-epic(sau direct un dojinshi hehe). Ambele variante ar avea potenţial – totul ar fi un spinoff cu el în postura de outcast din gaşca tradiţională a lui Harap-Alb.

12 comments

1 ping

Skip to comment form

  • Alin on 23/10/2012 at 06:42

  No, dară asta

  “lucrurile se petrec într-un univers ceva mai fictiv decât cel ortodox”

  ce vrea să zică?

  1. ne pare rău dar este teoretic imposibil să determinăm gradul de ficţionalizare a diferitelor istorii existente pe Pământ la ora actuală – că se cheamă istoria Bisericii Noastre Drepte ori Istoria Războiului de O Sută de Ani. În text este pronunţat un punct de vedere total subiectiv(fiindcă se poate haha), după care spre exemplu putem considera unviersul tipului ăsta cu Game of Thrones(sau Tolkien sau ce vrei tu) “mai fictiv” decât cel construit de Tradiţia Ortodoxă.

  • mama_dolores on 23/10/2012 at 07:12

  ce sa zica, ca vorbesti singur like usual si nu te baga nimeni in seama..obisnuieste-te, enervantule

  1. noi ne dăm silinţa să răspundem, chiar şi la nervi

   haha

    • Alin on 23/10/2012 at 17:39

    Da’ de ce la nervi?

    1. nervii lor, nu ai noshtri

  • Matei V on 23/10/2012 at 08:44

  Poate are legatura cu faptul ca gerila este viching si daca nu cumva ma insel(este posibil, s-a mai intamplat cand de ziua mea a 12-a mi-au cerut ai mei sa suflu in lumanari_dar asta e alta poveste) si Camelot-ul bate la usa.
  Ne putem probabil astepta probabil sa-l vedem si pe Gundalf de mana cu Merlin vorbind despre plaiurile mioritice, de parca pe vremea lu harap, tolkein era cel care invada cu armate nu turcii!

  1. poate să fie vorba de o rămăşiţă a Marii Invazii a Tătarilor?

   • Alin on 23/10/2012 at 16:49

   Că yellow peril.

  • Yokai on 29/10/2012 at 09:51

  A mai avut cineva impresia ca au copiat persoanejele din alte benzi desenate sau desene anime ? Pentru ca ma irita afirmatia lor din josul pagini unde spun ; “Orice reproducere, copiere sau multiplicare in scopuri comerciale este interzisa si va fi pedepsita…” …cam nasol atunci cand Harap Alb care se aseamana cu Thor (Marvel Comics). Si ursul care imi aduce aminte de Word of Warcraft.

  Nu mai vorbim de Mara, fata Imparatului Verde parca ar avea o sora geamana, Cheetara, care e plecata in nou desen numit “ThunderCats”.

  1. se poate, dar este inevitabil intr-un aftermath din asta romanesc sa eviti orice fel de asemanare cu orice erou/imagine/canon/simbol/cliseu, folosite pana acum in comicsuri sau arta in general.
   Nu e rau ca se folosesc imagini clisheistice, cu referinte clare si evidente in pietrele de hotar al culturii populare (predominant) tineresti, cum e WOW, fiindca pe langa miezul tare de fani nostalgisti se urmareste pe termen lung probabil atragerea tinerilor consumatori mai mult sau mai putin dementi, mult mai bine adanciti in cultura asta post89 decat tipii nostalgici whateveristi care nu au putut fi educati sa consume destul(mai bine zis nu destul de exagerat).
   Nu uita ca scopul acestui proiect este de fapt sa devina viabil comercial,.Iar acest scop descinde din una dintre obsesiile masive ale producatorilor de banda desenata din Romania de dupa epoca de larga subventionare a culturii, care a durat pana prin 89(puiu manu zice in interviu ca lua 1000 de lei pe o plansa de comics pentru nush ce saptamnal, go figure).

   Daca cutare sau cutare este enervat de evidenta acestui aspect in revista – sincer, nu prea este nimic de discutat pe partea asta: intram pe teritoriul cardio-sentimental al lipsei acute de motive sau explicatii.

   Chestia cu adevarat importanta dupa parerea noastre este ca trebuie sa existe diversitate – si francize standardizate/populiste, si tipi care sa faca chestii mai hardcore/la limita intre viata si moarte, si edituri majore si edituri mediocre si edituri minuscule(targetate)etc – si asa va fi sanatate. Despre cititori nici nu mai vorbim, si totusi ni se pare ca o mare diferenta intre mediul benzii desenate si destinul sau lamentabil in Romania, fata de alte tari mai ferice, tine de fapt tocmai de diferenta intre fandomuri(sau la unii exista, la altii nu exista).

 1. […] este că HAC nu mi-a atras atenţia cu nimic care să mă facă să scriu ceva despre ea aici(a scris cineva ceva când a apărut numărul unu). Until now, motherphucker >>> HAC a început cu mesaje. Mesaje care trec de pragul […]

Comments have been disabled.