SALOANE DE COMICS IN OCTOMBRIE

Este 2014. Octombrie are potenţialul să satureze glandele artistice ale iniţiaţilor rupturaţi cu o grămadă de saloane de comics sau bandă. Totuşi, limitările geografice îi vor dezavantaja pe cei care nu se pot afla în perioada vizată pe raza intravilană a Bucureştilor sau a Constangelesului (cunoscut drept Constanţa în Antichitate). Cu părere de rău, adunăturile cu caracter cultural şi cu profil de masă, precum şi organizatorii lor din prezent nu se pot mobiliza să profite de puterea telecomunicaţiilor moderne(reţeaua noastră cea de toate zilele). Mă refer mai ales la accesibilitatea transmisiunilor electronice la scară massive. În loc să aştepte câteva sute sau mii de participanţi în carne şi oase ar putea stream-ăni salonul la nivel naţional sau internaţional, vizând audienţe(potenţiale) de sute de mii de oameni. Trebuie luat odată şi odată în calcul acest public posibil, compus din orci brutalizaţi şi cu mâinile deformate de supliciul tastaturial, care nu se sinchisesc să iasă din casă decât dacă riscă să le moară corpurile inutile de foame sau de sete. Minţile acestui public sînt încă active şi cu o oarecare promovare ar putea participa on-line la o mare parte din evenimentele Saloanelor(nu ştiu de ce mă tot gândesc la secolul XIX şi la Puvis de Chavannes cânt aud termenul ăsta – dar mă entuziasmez bizar, boy).

Luna asta, dragi iubitori de comics şi bandă desenată şi caricatură şi muzică contemporană şi vernisaje(trageţi aer adânc în piept), vă veţi putea ocupa timpul cu o grămadă de evenimente mişto, în cadrul a DOUĂ Saloane(un fel de expoziţii complicate) aproape simultane. Asta pentru că aceste două Saloane se suprapun parţial, atât ca perioadă a desfăşurării cât şi a invitaţilor(străini, căci rivalităţile sunt clare la nivelul aproapelui).

Este vorba despre “Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa” – ediţia a XXIVa şi “Salonul European de Bandă Desenată de la Bucureşti” – ediţia a IVa.

Cele două Saloane au abordări foarte diferite în privinţa gramaticii numelui şi aleg să îşi exprime consistenţa folosind părţi de vorbire de natură diferită. Şi cei iniţiaţi ştiu că analiza gramaticală în adâncime nu este altceva decât pură clarviziune. Ascultaţi cu atenţie, pentru că adevărat adevărat vă spun. Numele celor două saloane seamănă foarte mult la partea de cuvinte lungi. Însă cele scurte sînt cele adânci. Salonul Internaţional de la Constangeles foloseşte articolul “al” înaintea substantivului în genitiv posesiv “benzii desenate”[cf]. Compoziţia asta îmi dă impresia că în ce priveşte acest Salon, se acordă o foarte mare importanţă expresiei “bandă desenată” şi implicit întregii încărcături aflate în spatele acestor două cuvinte. Dispoziţia religioasă a Salonului de la Constangeles îl găseşte într-o postură adoratoare, total dăruit acestei arte semi-explicate, precum unui zeu (mereu) nou şi opac. La fel cum adepţii unei noi religii încearcă să o pipăie pentru a-i afla contururile şi forma, perfecţionând ritualul şi tradiţia provizorie tocmai prin atingerile lor distrugătoare şi aluvionare în acelaşi timp – tot în acelaşi fel Salonul care se numeşte “al” Benzii Desenate venerează comicsul. Banda este un idol gigantic, este fertilă, pare de neclinitit, iar la umbra ei se poate trăi şi munci pentru totdeauna în pace. Sau cel puţin aşa se pare.
Salonul European de la Bucureşti foloseşte prepoziţia “de” care introduce un atribut. Din punct de vedere gramatical(şi deci al adevărului suprem care se cunoaşte pe sine, nu ca subiect, ci ca subiect şi predicat în acelaşi timp), “bandă desenată” este un atribut care exprimă natura obiectului determinat “salonul european”[cf]. Salonul European are ambiţii mai moderate, ce-i drept, însă ambalate însă într-un complex de evenimente sensibil mai elaborat. Din moment ce îi lipseşte fervoarea mistică a Salonului de rang internaţional – care bate astfel în Catolicism – Salonul la scară europeană îşi circumscrie o arie astăzi domestică şi refuză posesia.  În locul extazului credinţei pentru banda căzută din cer, vrea să cunoască banda care se târăşte pe pământ şi se hrăneşte din fructele pământului. Pentru că a renunţat la entuziasmul ingenuu şi la încâlcitura clarităţii dogmatice care sînt bine înrădăcinate în acel articol posesiv “al”, Salonul European vrea doar ce se poate vedea. Şi evident că atinge doar ce se vede cu claritate, ascultă ce se spune în trup şi nu în duh. În timp ce Constangelesul construieşte cu salturi eroice şi entuziasm poetic paradisul suspendat în aer, Bucureştiul orchestrează metodic bicuirea proverbialului “cal mort”, care este de fapt o dacie ruptă în chiuloasă, după compromiterea catastrofală a curelei de direcţie.

Acum că am reuşit să trecem cât de cât peste impasul gramatical – care evident că nu a făcut decât să dea naştere la alte întrebări şi mai enervante – spiritele noastre au atins o nouă înălţime a clarităţii. Avem timp să ne uităm şi la cele două predicate imense care ne stau în faţă, faţă în faţă, rânjindu-şi peste întinderea a 300 de kilometri de pământ fertil, românesc, valoros şi frumos.

SIBD va dura numai trei zile, în perioada 17-19 octombrie. SEBD va începe pe 16 octombrie şi se va încheia pe 2 noiembrie. La Bucureşti lumea are mai mult chef de bandă. Păcat că nu s-au lansat în aceeaşi zi, ci din nefericire au păstrat o bună-înţelegere vicioasă(din punct de vedere melodramatic) dar productivă(din punct de vedere al recepţiei). Prima zi este cea mai importantă în ambele cazuri, pentru că se vernisează la greu, pe toate planurile. Se preconizează că planurile de vernisare vor fi cu mult depăşite, şi deja există temeri că va fi o criză de vernis. Nu există heirupism când vine vorba de artă.

saloane de comics

La SIBD – care se va desfăşura la muzeul de artă – veţi putea savura >>> pe 17 – pe lângă deschidere + vernisage + sesiune de autografe + dedicaţii, şi o masă rotundă cu desenatorii de comics internaţionalo-europeni, moderată de Adrian Cioroianu, care are o emisiune pe TVR2 despre cum putem înţelege istoria în felii de 5 minute(am impresia că emisiunea durează mai mult de 5 minute, dar o zic sentimental) şi despre care sînt aproape sigur că este obsedat de un cărţoi matusalemic care se cheamă Enciclopedia Românească(sau pe acolo) şi despre care cred că are o pasiune pentru comics, dar o pasiune şi mai mare să spună altora că are o pasiune pentru comics. Acest istoric va mai modera o discuţie/masă rotundă, pe data de 18, numită “BD feminin la plural”, între nişte fete care fac comics şi, evident, au nevoie de un bărbat care să ţină discuţia departe de derapajele vaginale. Sau el este pluralul discuţiei. Tot pe 18 se vor lansa albume şi reviste(poate HAC!, poate chestii de Puiu Manu cu haiduci, anticipez şi cel puţin o surpriză exclusivă – fanii nu vor vrea să rateze asta). Este posibil să aveţi parte de o atmosferă mai apropiată de formatul CON/FEST – cu ateliere de “creaţie”, proiecţii, standuri, bişniţă, poate un pic de cosplay,  şi diverse forme de trafic pe care le-am observat la alte convenţii din ultimul deceniu. Veţi fi dezamăgiţi, dar nu s-au anunţat nici playstation-uri, nici lol, nici dota, nici heartstone – nimic pe segmentu ăsta de comics. Duminică, pe 19, SIBD o să se concentreze pe aripa românească, dedicaţii reloaded, şi pe acordarea de premii. Dacă nu vreţi decât să mergeţi decât o singură zi, mergeţi pe 18. Dacă sunteţi patrioţi, mergeţi pe 19. Dacă sunteţi pişcotari, nimic nu poate bate oferta zilei de 17 octombrie.

saloane de comics

La SEBD toate mesele vor fi rectangulare sau doar puţin curbate pe la colţuri. Nu se preconizează decernări de premii. Toată lumea va fi câştigătoare, în adevărat spirit democratic. De asemenea nu se anunţă nimic legat de gaming, deci meh. Cosplay? – cât trăim, sperăm. Mai tânăr cu 20 de ani decât salonul de la malul mării, a patra ediţie SEBD va avea loc la MNAC-etajul 4 şi la UNARTE(doar pe 20 octombrie). Plus o proiecţie de film la IF, pe 1 noiembrie. Şi SEBD nu e doar mai tânăr în ce priveşte numărul de ediţii, ci şi prin focusul său pe oameni tineri. Pe felia sa, SIBD amestecă legende în viaţă ale comicsului autohton (precum Puiu Manu, gurul Dodo Niţă, Radu Marian sau Şerban Andreescu) cu autori (relativ) tineri din RO sau de aiurea(Raluca Dragomir, Sara Olausson, Marius Leştaru, Joanna Hellgren, Octav Ungureanu etc). SEBD pare că mizează doar pe carne proaspătă(autohtonă ori din import). Nu cred că mai are rost să semnalăm aceste tone de discriminare, care ne vor dezamăgi la SEBD. Totuşi Akira, nimeni altul decât creatorul unuia dintre cele mai revoluţionare comicsuri româneşti – Geruman – o poveste axată tocmai pe supremaţia indisputabilă a bătrâneţii şi a super-eroilor geriatrici – cumva a acceptat să nu fie prezente la SEBD şi legendele bătrâne alături de el şi generaţia sa. Pe lângă acest tânăr maestru în alb-negru, vă veţi bucura enorm de prezenţa artistei Paula Duţă(e bună), a surorilor Surducan(viitorul comicsului românesc), a lui Mistik(autorul legendarei serii MetaDacii – disponibiliă doar cunoscătorilor), a lui Mawil din Germania(are talent pentru faze), a Sarei Olausson(n-am auzit de ea dar am auzit că e bună), a Joannei Hellgren(cute candid stripboss) şi mulţi alţii*.  Nu o să încercăm să luăm datele SEBD la rând, pentru că sunt cu mult mai multe decât la SIBD. Evenimentul ăsta o să ajute oamenii să bage la cap ce se mai întâmplă în prezent cu banda desenată. Persistenţa sa pe parcursul a trei weekenduri nu are cum să nu ajute la îndeplinirea măcar parţială a acestui vis. Pe lângă expoziţiile de rigoare care să facă dintr-un con un salon, SEBD vă va atrage şi vă va preface în adevăraţi fanatici ai benzii cu: ateliere de desenat sau de scris comics pentru toate vârstele, workshopuri(cuvânt care înseamnă atelier pe engleză), live-drawing(nu întrebaţi ce e asta), întâlniri cu autoare(fete suedeze care participă şi la Constangeles) şi autori de comics, prezentări de chestii şi nu în cele din urmă proiecţii cine. Spectacolul va fi total.

Nu uitaţi că intrarea este gratuită, aşa că nu aveţi nici o scuză să nu mergeţi. La ambele. Simultan.

————————————

*nu chiar