Tezaurul Romanesc de Sincretism Malefic SCY-FY

Trebuie să recunoaştem că putem întrevedea – cu o oarecare exactitate superioară – oportunităţi excepţionale – nu puţine – sub imperiul cărora până şi cel mai versat consumator de bandă desenată din ţara  noastră lovită de  numeroase vitregii moral-vocaţionale trebuie să recunoască spăşit că măreţia naţională îl lasă cu gura căscată( cam la fel ca Mihai Viteazul-Pontifexus, cu falca aia în Cer şi cealaltă în Pământ) . Că în faţa promiţătoarelor operaţiuni contemporane producătoare de comics, creierul său saramurat cu tot cu cele şase pliuri de  neocortex prăjit de ultraviolete, se trezeşte în mod neaşteptat spulberat peste pereţii camerei sale micro-încăpătoare, cu ferestre mixte tixite de sute de tankobon-uri îngălbenite sau sărate – din cauza ceaiului vărsat în toiul extazului devorator de cadre bine construite sau datorită lacrimilor vărsate în timpul celor mai mişcătoare scene de eroism asasinator în Crying Freeman(după caz).

Problema de faţă priveşte un anumit aspect practic al culturii tinereşti ( faptul este confirmat de dovezi tangibile), pe deplin maturizat  în cadrul mai larg şi divers al splendidei expresivităţi deteritorializate, dezlănţuită la nivel trans-naţional  într-un torent nutritiv de ştiinţă şi ficţiune secvenţializate sinergic în cheie patriotic-silvestră.

Legat de sectorul ultradezvoltat al taberelor de vară, din postura lui uşor ceremonioasă( şi periodic desprăfuită de reaprecieri teoretice) ca ax ideologic şi metodologic  călăuzitor al celor mai pure activităţi  de loisir obştesc adolescentin, remarcăm redutabila sa putere de a străp-unge spiritele tinere ale patriei până la cele mai sub-cutanate vene traversate de sânge ingenios şi laconic – deschise experimentărilor îndrăzneţe potrivite unei noi omeniri foarte politicoase. Obiceiul adunărilor de tip revival neopăgânist( stilul idolatrie a focului ), cu un scop ultim ascuns – acela de a  împărtăşi producţia completă a naturii nepângărite de tehno-culturalizare –  se realizează totuşi, într-un spirit unificator de tehnolatrie teoretică deşănţată, idealizată . Care urmează apoi să fie distilată  prin căutări artistice colective debordante , şi – cu rare excepţii –  rodnice pe multiple paliere de împlinire individuală sau populară.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ruinele cetăţii Capidava sînt încă, după câteva zeci de secole de la sângeroasa dispariţie a glorioasei civilizaţii getodacice, sediul unor evenimente cel puţin la fel de stranii ca problematica Romanizare a Dacilor Aristocraţi Liberi Supravieţuitori:

      Romanii veniseră în calitate de cuceritori şi mega-defăimători insensibili, însă în zilele noastre, conflagraţiile cosmice care macină Imperiul  se dovedesc pur şi simplu copleşitoare pentru Maeştrii Sith de Mare Valoare, şi îi forţează pe aceştia să caute suportul tehnic de elită al  specialiştilor români în IT/Robotică, manipulare a găurilor negre/transport interstelar/mecanică astronautică etc. Mă simt mândru, îmi tremură încheietura mâinii stângi şi un fior plin de stele verzi îmi completează criza de patriotism acut. Văd că Darth Vader s-a pocăit( şi a înviat ?), iar pe lângă costisitoarea reconstrucţie a Stelei Morţii(obligatoriu, nu?),trebuie să răstoarne hegemonia debilă a moşului ăluia plin de vene dubioase şi preaumflate(şi el a înviat dar va muri iar în scurt timp). Totul se termină cu bine şi optimismul radiază prin toţi pixelii panoului de comandă saturat de coordonate exotice.

 

Adrian Cruceanu desenează comicsuri cu vervă şi pasiune,“in 2010 a castigat Premiul I la categoria Grafica Seniori la concursul national de artaVespasian Lungu. A participat 3 ani la rand la Academia de Vara Atlantykron, unde a castigat numeroase premii, in mare parte în domeniul artelor vizuale”,  şi noi simţim că este un important posibil contribuitor la formarea câmpului naţional de comicsuri, prin intermediul manifestărilor autohtone susţinute de noi, de ceilalţi, de cei de dincolo şi de sponsorii cu o lungă tradiţie de implicare activă în clădirea mediului benzii desenate mega-independente pretenţioase de incalculabilă valoare moral-socială.

6 comments

Skip to comment form

 1. Frumos si interesant articol :). Multumesc pentru atentia acordata bd-ului din Gazeta SF

  • violeta on 23/09/2011 at 07:01

  eu il cunosc pe adrian, este foarte talentat

   • Lurde on 02/04/2012 at 23:39

   Dane, nu ne mint, doar ca in romania steerniele unor cetateni ai statului nu vor reprezenta niciodata o preocupare pentru conducatori. Pentru ca ar putea fi acuzati de asociere cu “grupuri de interese” etc. Pana si concluzia e simpla – sunt privati- deci nu ne privesc! In mod normal, privatii astia ar putea sa ceara de la BNR ce este al lor. Dar asta este o alta problema, si nu avem de unde sti daca nu cumva chiar s-au primit niste despagubiri pe parcurs..

  • catograur parshivus on 02/10/2011 at 14:34

  Nicu (cel cu articolul Tezaurul Romanesc…) vezi ca dupa un verb auxiliar modal (putem), verbul urmator trebuie sa fie ori la infinitiv “putem intrevedea (infinitiv)” ori la conjuctiv “sa intrevedem:”

   • nicu on 02/10/2011 at 15:36
    Author

   mersi tipule

 2. Dupa cum am scris si in pagina de ANTRENAMENT pentru maratoane

Comments have been disabled.