Abaţia – SAU << AUGUSTINE FUTEAZAMA CU TOIAGUL TAU ÎNMUGURIT >>

Abaţia #1

 

“Abaţia” a început ca un proiect de crowdfunding(sau aşa am aflat eu de bandă). Platformele româneşti de crowdfunding sunt în general destul de crude cu comicxsu românesc, #futuicrowdfundingumăsiisăifut. Publicul se pişă pe el dacă trebuie să dea câţiva lei, ca să aibă şi artiştii de comicxs ceva publicat. Dar câteva proiecte au prins mai bine şi doar au aproape-eşuat.

“Abaţia” a luat  o finanţare flexibilă – o mişcare deşteaptă, dacă luăm în calcul condiţiile date.  În ciuda ratării obiectivului financiar propus, a pornit cu banii strânşi pe drumul unei serii de comicxs care apare regulat, o bucată la două luni. Perseverenţa aduce roade, şi ştim bine că DacoJesus nu bleastămă copacii roditori.

 

Abaţia #2

 

Am curajul să recunosc de la început că îmi este greu să urmăresc firul poveştii din “Abaţia”, #băgamiaşpula #sămibag. Dar după trei numere am înţeles, în mare, cam cum stă treaba. E vorba despre un sefe, #înpulamea.

Nişte soldaţi cu coaiele cât o stea roşie gigantică fac ordine prin univers, îi doare în #pulă de muritorii de rând şi ascultă ordinele unui împărat care s-ar putea să fie o clonă a lui Viktor Orban. De fapt, tot universul este plin de clone, #înpulamea. Nişte călugări, care sunt rivalii supersoldaţilor, fac trafic cu clone, îi pun să muncească ca sclavii, îi futează la psihic, îi manipulează şi sunt perverşi doar aşa, în general, #futuiîngurăsăifut de perverşi ce sunt.
În universul abaţian, călugării ăştia au influenţă, #înpulamea.
#Sămibagpula dacă m-am prins până acum despre ce urmăresc călugării ăştia psihopaţi, dar teoria mea de fan proaspăt este că băieţii sunt morţi după cote imense de tone la hectar. Tone de #futere de clone.
Clonele sunt destul de interesante. Nu prea ştiu mare lucru despre lumea în care trăiesc, sunt izolate într-un sat penal şi trebuie să rezolve teste de personalitate, #băgamiaşpulaînguralor de clone.
Supersoldaţii se numesc #quinţi. Parcă din cauză că există numai cinci, per total. Sunt un fel de supermani(( #sătefutocularsuperman )), şi parcă în loc de sânge au un metal lichid #superfutut cu care omoară oameni. Cu mâna dreaptă îşi bagă degetele în venele de la încheietura mâinii stângi şi scot o dâră de sânge/metal #fututgrav, care taie tot, #înpulamea. E sick #sămibagpula.

 

Abaţia #3

 

Chiar dacă nu se înţeleg de loc #băgamiaşpulaînguralor, destinul le-a hărăzit quinţilor şi călugărilor să lucreze împreună, pentru o lume mai bună #înpulamea, măcar odată pe lună.
La început, un #quint #supergrav #superskillat se înscrie în Abaţie, asta în ciuda urii dintre cele două caste. Dar toată faza asta e posibilă din cauza unui tratat încheiat cu imperiul, care îi obligă pe călugări să accepte #quinţi. De aici, miroase a telenovelă epică, #cepulamea.
Aşadar, îi avem pe quinţi, pe călugări, pe clone, pe împărat şi mai sunt şi vreo două femei clonate după una care era importantă cu trei sute de ani în urmă. Nu mi-am dat seama deocamdată cine ar trebui să fie ălea două tipe. Dar sunt nişte intrigante perverse, #futule-npulă.
În momentu ăsta e clar că între toţi ăştia o să vedem o grămadă de panaramă, perversiuni, parandărături, prostraţie, proboscis, pastilaj, pumnălăraie etc.

Acum, simt #înpulamea o povară sufletească inexplicabilă şi indelibilă care mă împinge să mărturisesc: să explic de ce nu mi-a ieşit la fix să citesc comicxsu ăsta. Povestea adaptează un roman sefe(cu acelaşi nume), care ar trebui să fie cel mai tare roman românesc de până acum #sămibagpulanfranţa. Nu l-am citit, #băgamiaş. Dar adaptarea e cam greu de urmărit, #sămăfut. Poate avea nevoie de nişte casete explicative, care să ne pună la curent cu universu ăsta. Totuşi, acţiunea este destul de coerentă încât îmi doresc #pebune să citesc şi următorul număr. Încă nu pot să îmi dau seama dacă este vorba despre mister şi build-up profesional, sau de trăşuială #penală. Deocamdată ştiu că vreau să văd ce se va întâmpla în contiuare, #înpulamea.
Aş fi tentat de Satana să mă iau de desen, pentru că orice desenator pro s-ar dezice de stilul “Abaţiei”. Dar simplul fapt că omul cu creionul nu ştie să deseneze oameni, sau că nu a desenat probabil oameni după natură niciodată în viaţa lui, sau că nu poate, sau că desenează tot timpu’ ce îi iese din prima, sau că nu îşi dă seama pur şi simplu – acest fapt (multiplu) nu scade din valoarea comicxsului, din potenţialul său. Da, câtodată este greu să îţi dai seama ce vrea să spună expresia feţelor, sau te întrebi dacă au vreo legătură cu replicile, sau te întrebi dacă este vorba despre acelaşi personaj din caseta precedentă. Dar hei, nu trebuie să ne descurajăm – este artă. Arta trebuie înţeleasă cu răbdare, #futuiarhangeheliimăsii #săîifut de artă.

Număru trei a apărut luna asta.

4 comments

Skip to comment form

 1. Haide mă, poți mai mult de atât. Cronica asta-i aproape la fel de tristă ca scrierea aia a mea despre Warren Ellis.

  • nicu on 14/10/2015 at 11:06
   Author

  Ai dreptate, a ta era foarte tristă, nu te-ai implicat de+loc.
  În schimb, eu m-am implicat la maxim în recenzia asta şi vreau să promovez Abaţia pentru că e miezu miezului!
  Este normal să nu înţelegi, fiind atât de tânăr şi optimist.

 2. Cum îndrăznești să zici că-s optimist?

   • nicu on 16/10/2015 at 17:45
    Author

   esti, cred ca din cauza modului tau de gandire para-religios(cel mai probabil din cauza ca ai fost influentat subliminal de cultura protestanta si discursul pastoral anglo-american prin consumul de comics cu musculoshi din aia)

Comments have been disabled.