Ţesutul de comics proliferează într-o frenetică expansiune a minţilor şi corpurilor tinereşti la poalele Tâmpei. Colectivităţi şi contra-publicuri revoluţionare, organizate de non-echipe bine pregătite în psiho-eliberarea naţiunii române de sub jugul naraţiunii de geniu îndoielnic şi pustiu, produc în definitiv adevăratul câmp de putere artistică pe care orice civilizaţie avansată de la daco-geţi până la stele o merită.
Am remarcat că noul Atelier de MANGA de la Braşov a atras privirile pline de interes şi sufletele nicomahice scăldate în speranţe ale nenumăraţilor împătimiţi ai nişei noastre din reţea.
Ocazia merită o cuprinzătoare elaborare emanată de la sursă directă. Am discutat pe parcursul a 20 de beri(fiecare, normal) în 20 de zile friguroase pentru terasă cu Prealordul Akira, faţa prealuminoasă şi călăuza solară care fără greş poate oglindi cu nostalgie actualizată acel sacrificiu creator, posibil numai în cadrul unei culturi decăzute precum aceasta a benzilor desenate româneşti de astăzi, şi mai ales din trecutul pătat cu muştar căzut de pe mititei conceptuali de la Pizzeria Tormen, pe cămăşile în carouri ale artiştilor de sinceritate îndoielnică bio-sustenabili extaziaţi în MNACdonald’s.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………..
comicsuri.ro: Care este situaţia Mişcării Naţionale pentru Dezvoltarea Câmpului de Bandă Desenată, pe scena braşoveană?
A: Puneam afişele pentru atelier la “Biblioteca Judeţeană” şi m-a frapat să văd că nu eram singurul pe nişă, ci alăturat era un bilet pe care scria cum că un nene – nu i-am reţinut numele – este dispus să facă caricaturi, ilustraţie şi bandă desenată pe bani. Nu l-am căutat intrucât momentan eu îi caut pe cei care fac fără bani, şi aceştia sunt mai mulţi decât unul, însă motivaţiile nonfinanciare sunt ceva mai greu de manevrat. Cu toate astea lista desenatorilor este cuprinzătoare, iar cea a cititorilor este neestimabilă(sic).
comicsuri.ro: Atelierul planifică aşadar să exploateze muncitori în desenatură, dispuşi să îşi şlefuiască talentul brut pe gratis, profitând de infrastructura şi resursele unui mediu instituţional de prestigiu internaţional cum este Asociaţia Musashino Braşov?
A: ..de prestigiu internaţional, şi care nu o dată a organizat simeze pentru expoziţii, în locuri precum coridorul primăriei oraşului Musashino din chiar Japonia. În doar două săptămâni, vizita oficială a primarului Japoniei în Braşov, anunţată de ceva vreme, se va încheia prin înmânarea din partea asociaţiei a unui capitol de manga autohton, pe principiul plocoanelor din erele trecute.
Este adevărat, că în schimbul a 0(zero) lei, orcine – novice sau maestru – poate profita de aceste excepţionale ocazii şi momente preţioase pe care doar un mediu bine înrădăcinat în relaţii naţionale şi internaţionale le poate avea.
comicsuri.ro: Ce se întâmplă la Atelierul MANGA? Se desenează material serios sau este doar un club de fiţe artistice? Se beau ceaiuri sau Bere Ciucaş? Ce fel de tehnici se folosesc? Ce fel de practici oculte au loc pentru a overcloacka mangau*?
A: Un club de fiţe n-ar fi permis în incinta Asociaţiei Musashino, întrucât este un local cu înalte standarde culturale. Însă oamenii sunt liberi să-şi exprime egourile, şi nu rareori se întâmplă ca doi maeştri-ntr-ale desenului să se razboiască nu doar în panel, dar şi în zicale. Pe lângă WC-ul japonez, care poate fi accesat de membrii mai intimi ai Asociaţiei, ceaiul verde infuzat în doar cinci minute este deliciul pe care toţi membrii Atelierului îl aşteaptă săptămână de săptămână, şi aş putea spune, chiar catalizatorul spre memorabilele slashuri de tuş pe hârtie sau umplerea de forme cu pate(sic) impecabil de plate, de diferite tonuri – şi să nu uităm că la Atelier se produc şi se pun înspre vânzare reviste cu nemiluita.
comicsuri.ro: Ce fel de conexiune există intre Atelierul MANGA şi Asociaţia Centrală Musashino?
A: Atelierul si Asociaţia trăiesc într-o relaţie de simbioză perfectă, ambele având de câştigat şi de pierdut de pe urma acesteia.
comicsuri.ro: Există participanţi la Atelierul MANGA?
A: Numerele participanţilor nu sunt mereu uşor de estimat. Săptămâna trecută – miercuri spre exemplu – mi-ar fi foarte greu sa spun câţi oameni, câte zeci si zeci să fi aşteptat la uşa de la intrarea Asociaţiei, întrucât datorită unei vizite oficiale pe care organele directorale au avut-o de oficiat, Asociaţia a fost închisă, iar eu fiind anunţat în ziua precedentă despre eveniment am stat in atelierul meu privat, care este foarte fain, şi am lucrat cu gândul mereu şi mereu la toţi acei cursanţi care-au aşteptat în ploaie, sau ger.
comicsuri.ro: Ce temperatură a fost în acea miercure fatidică?
A: Este puţin important care era temperatura şi care erau condiţiile meteo sau cosmologice/astrologice, întrucât, dacă erau cu minus 70 de grade Celsius şi grindină cât nuca ar fi găurit ţestele trecătorilor nevinovaţi, şi dacă un asteroid neidentificat ar fi eclipsat pentru câteva secunde soarele astfel încât Marte care are ascendent în Jupiter sa aivă o traiectorie deviată prezicând nenoroc în dragoste, eu ştiu că ei tot ar fi aşteptat, iar acest fapt, dovezile de sinceritate şi gradul de umilinţă al acestor oameni, mă umple de emoţie de un fel care înseamnă din partea mea admiraţie multă şi respect.
comicsuri.ro: Nu există mijloace prin care să fie anunţaţi nenumăraţii membri stimabili ai Atelierului despre contramandări şi reprogramări?
A: E-mailul cu înştiinţarea este mereu şi fără greseala trimis membrilor Atelierului. Aceasta înseamnă că toţi cei care într-unmoment au trecut pe la Asociaţia Musashino pentru a participa la atelier şi au lăsat o adresă de e-mail la care pot fi contactaţi, vor primi de câte ori ocazia o va cere, o scrisoare electronică de înştiinţare; însă vreau ca acest fapt să nu mire pe nime, că aşa cum poştaşii fără parteneri de locuinţă sechestrează scrisori domestice pentru a le cuprinde maipe larg conţinutul, încălcând astfel dreptul la intimitate, la fel organizaţii ascunse de burlaci, cotrobăie prin poşta electronică lăsând să treacă doar acelea care conţin spam sau un link sub deviza [no subject].
comicsuri.ro: S-au implementat cumva tehnici de guerilla marketing şi jungle-boogie-propaganda pentru amplificarea impactului cultural pop-hip-vaginal al Atelierului MANGA în cadrul formaţiilor dezorganizat-spontane ale tineretului braşovean? Există un plan autonomist pentru canalizarea forţelor multitudinii creative axate virgino-telenovelistic-eroguro înspre propăşirea benzii desenate în România?
A: Măsuri în această direcţie au fost şi vor fi luate în continuare. Planurile ce urmează a fi implementate se aşteaptă a avea impact la nivel sinaptic asupra locuitorilor oraşului, dar implicit şi asupra ruşilor şi americanilor, care prin intermediul blogului nostru: http://mangaworkshop.blogspot.com/ sunt şi ei martori pasivi ai extraordinarelor evenimente ce au loc[în oraşul de supt Tâmpa].
comicsuri.ro: Ce fel de colaborare există între Atelierul MANGA şi celelalte organizaţii mangatropice braşovene sau din ţară?
A: Mereu vorbim de bine şi numai de bine auzim. Nu există grupare cât de mică sau de puternic înrădăcinată în sistemele oficiale sau în moravurile subtile ale cetăţenilor care să fi nutrit acum sau in trecut sentimente, altele decât de bine. Încurajăm mereu publicul înspre cea de-a şaptea artă, care este manga-ul, sau cea de-a şasea care este comicsul american cu superman şi spiderman…cele din franţa, belgia si spania fiind pe podiumul numerotat cu opt, deşi personal nu cred în aceste diferenţieri iar dânşii, suntem convinşi, procedează în manieră asemănătoare.
comicsuri.ro: Am înteles că mai exista un Curs de Manga în cadrul Asociaţiei Musashino, unde este produs un manga hardstyle, desenat cumva în manieră ortodox/newmanga prin transplant de mentalitate, depersonalizare de mare adâncime si alte procedee tele-mistice pop. Există o comunicare oarecare între Atelierul Manga Oficial şi acest grup dizident, sau este vorba mai degrabă despre o competiţie acerbă pentru glorie nemuritoare?
A: Bazat pe o incitantă poveste adevarată imaginată de Doamna Directoare a Centrului, cursanţii Cursului de Manga de vineri şi-au împărţit calităţile, şi le-au recombinat ca să formeze un trup artistic asemănător Clampului, unde fiecare membru individual compune mereu si necondiţionat părţi ce nu rareori produc senzaţie în mintea şi inima cititorului. Întrucât Atelierul de Manga nu ţine ranchiună şi nu o inspiră, ţin să anunţ că la nivel oficial, membrii Cursului de Manga au acceptat in unanimitate să cedeze revistei Atelierului Manga Inc II, pagini ale acestei superbe creaţii, în vederea publicaţiei. Şi colaborările nu se opresc aici, întrucât colosala revistă va avea printre măruntaiele ei numeroase ilustraţii şi pagini de la o parte din membrii Atelierului. Creaţii individuale de această dată.
comicsuri.ro: Atelierul MANGA este orientat spre fan-art/do(u)jinshi ori chestii originale, sau nu există vreo direcţie programatic impusă în acest sens? Ce publicaţii există/sînt planificate pentru a documenta activitatea fructuoasă a workshopului?
A: Mă bucură nespus că întrebi acest lucru, întrucât referitor la documentaţie Atelierul este încununat de frumoasa si demult-faimoasa revistă-fanzin Atelier MANGA Inc II, care spre deosebire de precedenta: Manga Inc, va conţine o mai mare diversitate de material şi idei şi imagistică, un format mai mare şi un număr de pagini pe masură. Aşteptăm ca numărul contribuţiilor să depăşească 300 de pagini. Deja avem o mare sumă din acestea, însă ne aşteaptă o seamă de şedinţe de Atelier încă, şi workshopuri. Cu ocazia Festivalului Otaku, de la sfârşitul lunii mai anul curent, urmează a se organiza un incredibil 48h de desenat, la care cei curajoşi se pot inscrie din timp, pentru a desena pagini timp de 48h. La final când revista va acumula cele peste 300 de pagini, va fi multiplicată, legată şi trimisă printre altele, în Japonia unde fanii internaţionali ai acestei publicaţii o aşteaptă cu sufletele la gură de aproape un an.
comicsuri.ro: Care este raportul între participanţii de sex masculinuman, sex femininuman, şi regnul animal respectiv vegetal, la Atelierul MANGA?
A: Bonsai-ul care decora camera cu ale lui mititele frunzuliţe si rămurele, s-a uscat chiar înainte să înceapă marele şi modestul Atelier MANGA, însă multe alte plante şi cutii şi sticluţe de tuş creează acuma aerul pitoresc atât de îndrăgit al spaţiului Atelierului. Să nu uităm de expoziţia permanentă “Japonia VS Ardeal”. Însă printre membrii Atelierului, până acum nu s-a notat nici cea mai mică urmă de discriminare, pornind de la vârstă şi gusturi în materie de mâncare, până la haine şi culoarea părului. Atmosfera este una de înţelegere reciprocă şi ajutor.
comicsuri.ro: În ce constă de obicei ajutorul?
A: Spre exemplu când am plecat să cumpăr un borcan cu gem de vişine, am fost încurajat să nu-l cumpăr, pentru că o săptămână mai târziu, la următoarea sesiune a Atelierului, să-mi fie adus un astfel de borcan cu gem de vişine, făcut în casă. Şi iniţiativele nu se vor opri aici.
comicsuri.ro: Echipa Atelierului MANGA a participat cumva la un târg de publicaţii în ultimul timp, sau sînt doar zvonuri propagandistice? da sau nu? Dacă da, cine a autorizat acest lucru, şi cum a fost experienţa deschiderii minţilor profane către conştientizarea rolului cultural de masă al benzii desenate MEGAUNDERGROUND şi al aripilor sale conexe?
A: Într-adevăr, cu ocazia organizării Târgului de Carte din Braşov de la Business Park, Atelierul a fost oaspete de onoare, după cum poate fi vizualizat pe blogul nostru: http://mangaworkshop.blogspot.com/ .Multe reviste s-au vândut şi foarte mulţi din tinerii Braşovului, dar nu numai, au fost convertiţi înspre această frumoasă cea de-a şaptea artă.
comicsuri.ro: Cum vă poziţionaţi în peisajul românesc al benzilor desenate care au pretenţia neruşianată de a se chema “doar” artă?
A: Benzile desenate rareori dacă nu chiar niciodată nu se pot ridica la rangul la care comicsul, mangaul sau la bande desinee, sînt acum. Este deplorabil nivelul josnic la care acestea se manifestă, iar atât eu cât şi colegii mei, cei afiliaţi cu Atelierul MANGA, care suntem mulţi, suntem de părere că lucrurile nu pot continua aşa, în această măsură. Cerem îndreptarea situaţiei şi o corectură care să restabilească echilibrul primordial la care ţara noastră şi bresla braşoveană de desenatori se afla înainte de a se ajunge prin delăsare la prezentele atrocităţi.
comicsuri.ro: Ne puteţi oferi un contra-exemplu edificator în acest sens – un semnal de alarmă ce să unească tineretul românesc în căutarea purităţii româno-manga-fililoque, care să le dea acestor vlăstare necugetate o imagine clară a lucrului de care trebuie să se ferească cu orice preţ, în căutarea lor voioasă şi avântată de tripuri MANGA?
A: Cum să nu, cum să nu. Spre exemplu am văzut la precedenta convenţie a desenatorilor de urbe, la mândra lor asociaţiune cum discutau şi puneau pe masă cafea, bere şi fel de fel de fumuri, care să le lungească capacităţile de concentrare şi urechile probabil. Cu pumnii plini de pastile care să le restabilească imaginaţia se trezeau că-şi imaginează noi feluri de a-şi aranja frezele şi de a-şi purta hainele. Nu tăgăduiesc puterea acestori stimulatori de a extinde conştiinţa, însă această extindere, cand se face în necunoscut, fara ţel sau susţinere raţională, este în van. Tineri, tineri, tineri… pastraţi-vă privirea clară şi răbdarea neatinsă: mâna care ştie, să deseneze. Să ţină creionu strâns şi peniţa şi mai strânsă. Aceasta este adevărata cale a benzii desenate adevărate. Acesta este singurul adevăr, singura cale adevărată.
comicsuri.ro: Un cuvânt de încheiere, por favor.
A: Vă mulţumesc pentru minunata ocazie ce mi-a fost oferită pentru a-mi exprima gândurile legate de aceste nobile manifestări, la care şi mândrul nostru braşovean începe a se deda.
Prealordul Akira.
http://dinauntru.blogspot.com/
http://legendalumihaiviteazul.blogspot.com/
http://mangaworkshop.blogspot.com/
3 comments
1 ping
Imi place mucho cum sunt foarte inteligibile articolele voastre si abordeaza subiecte foarte faine. Ca mie imi place HAI Romania!!
Buna! Eu ma numesc Elisa Ene si in geenral sunt foarte incantata de de lucruri deosebite si oameni deosebiti. Imi place sa fiu inconjurata de astfel de lucruri, imi place sa iau parte la crearea unor astfel de lucruri si imi place sa ma inconjor cu astfel de oameni. Drept urmare, colaborarea cu Atelierul de Creatie ar fi ideala pentru mine. Nu stiu daca ma pricep neaparat la scris articole dar as vrea sa incerc, ma pricep la desen dupa cum spun cei ce ma cunosc, am idei, multe idei si poate va pot fi de folos. Sincera sa fiu as vrea sa ma implic in tot ce se poate pentru ca unde se creeaza, acolo vreau sa fiu si eu, imi stimuleaza imaginatia. Sper sa fiu printre alesi![]
Ce zi de iarna cu soare si cu multi dinti! Bun gasit Atelierului si cititorilor sai! Ei,uite-asa, intr-o zi, tot ranvnid la frumusetile handmade gasite pe net, m-a stafulgerat ideea de a incerca sa handmade-uiesc si eu ceva. Cu cateva antecedente in ceea ce priveste lucrul manual (tricotat, crosetat, aplicat margelute) am gandit ca n-are cum sa nu-mi iasa ceva. Rezultatul se poate vedea pe blog. Invitatia Atelierului de a imbina dragostea pentru orice lucrusor facut de mana cu jurnalismul, designul si alte asemenea bunatati este prea tentanta pentru a fi trecuta cu vederea. Ca sa nu mai vorbim despre posibilitatea de a-i cunoaste pe cei ce creeaza. Minunat ! Succes si dati-mi de stire daca aveti nevoie de mine. Cu drag.[]
[…] Un interviu cu AKIRA (initiatorul proiectului) gasiti pe comicsuri.ro […]