ION VODA CUMPLITUL

Ion Voda cel Cumplit o să vă dea dureri de dinţi de la atâta scrâşnit.

de Radu Theodoru

desene: Puiu Manu

1974 Editura Ion Creangă

 

ăsta e un gagiu cu adevărat atrăgător fiindcă aduce cu piersic

ăsta e un gagiu cu adevărat atrăgător fiindcă aduce cu piersic

 

“Decât un cap trădător de boier, mai bine unul de oştean credincios, pîrcălabe Irimie.” – Căpitanul Nicoară

 

Cel mai impresionant voievod monosprâncenat şi probabil unul dintre primii cinci eroi pre-comunişti ai neamului românesc, Ion Vodă Cel Cumplit mi-a transmis încă din primele clase de educaţie compulsorie un vibe fioros. Sau un fior mistic, cum vreţi. Nu recunosc acum în public că sunt activată sexual de un fel de act suprem de violenţă – sunt dedicată unei viziuni în întregime aditive în ce priveşte sensul lumii şi nu pot suporta dezmembrarea fiinţelor umane de nici un fel, chiar ele istorice sau invizibile. Figura legendară a Cumplitului a rămas împroşcată cu stil, precum maţele sale explozive, peste paginile tocite de nenumărate violuri funciare ale istoriei româneşti, ştearsă şi lucioasă ca anusul unei curve care nu a auzit niciodată în viaţa sa tumultoasă de exerciţiile Kegel şi de ideea că bărbaţii pot fi refuzaţi chiar şi dacă au suficienţi bani pentru deschide, în teorie, uşa care dă în fundul curţii.

 

ionvoda02

 

Pe de altă parte, eu am fost fascinată încă de la prima atingere din clasa a patra de către Cumplitul Vodă şi povestea sa, o fraieră salivatoare pentru aura sa animalică şi pentru urma aia de demenţă secretă nedezvăluită de către nici unul dintre izvoarele istorice oficiale.

 

ionvoda09

ohh da – machomen love, voievodu la bustu gol

 

Radu Theodoru primeşte de această dată replica lui Puiu Manu, legendarul maestru al celui de-al nouălea mediu românesc. Nu ştiu, cu Radu Theodoru m-am obişnuit deja şi ştiu la ce să mă aştept – asta dacă m-aş gândi în mod ipotetic că mi-aş pune problema să îmi pregătesc o stare de spirit prealabilă citirii unei benzi desenate concepute de Radu Theodoru pe bazele istorice ale betonului armat. Am fost deja violată conceptual de tentaculele unsuroase ale planului theodorian de reducere a planetei la un iad bi-color al invadatorilor supra-dotaţi în căutare de picioare de plai pe care să le desfacă cu sete pentru a-şi înşuruba cu sete sceptrele suveranităţilor lor abuzive în interstiţiul văii domoale(din veci în veci). În ce îl priveşte pe Puiu Manu, are o mână de lemn iar mie îmi plac mâinile moi şi elastice. De fapt şi lemnul e elastic într-un anume grad – dar lemnul lui Puiu Manu trebuie să fie un tip din ăla de lemn oribil de uscat chiar şi atunci când este proaspăt(banda este din anii 70, cand Puiu Manu nu era chiar în mijlocul unei explozii hormonale dar sub nici o formă aproape de homopauză.)

 

scene grandioase şi complexe de bătălie - desenate în 5 minute?

scene grandioase şi complexe de bătălie – desenate în 5 minute?

ionvoda05

Se pare că Cumplitul era nepotul sau un fel de rudă descendentă din Sfântul Ştefan Cel Mare – şi el împreună cu toţi cei apropiaţi lui ştiau asta şi ştiau că asta înseamnă că au o misiune de îndeplinit până la cea mai superbă moarte, o moarte violentă. Patriotic? – poate. Democrat pur-sânge? – sigur sută-n sută. Ion Vodă Cel Cumplit are o halucinaţie persistentă fiind convins că a fost ales în mod democratic de către popor. Este foarte sceptic în ce îi priveşte pe boieri, care vor să îl sape şi să vândă ţara investitorilor străini(care pe vremea aia se numeau invadatori musulmani).
Cred că Puiu Manu era la ora la care a desenat banda asta desenată într-un trip dubios cu Walt Disney – varianta boschetar cu barbă şi fără trenuleţ venit la pachet cu incesturi fabuloase în serie. Personajele apar în repetate rânduri cu mâini(sau mănuşi) de tipul Mickey Mouse, o chestie care m-a tripat nasol. Mi-a venit să îmi pun o faţă de masă de mătase sub laptop şi să reconsider tapiţeria scaunului. Apoi mi-am dat seama că am o grămadă de alte scaune în casă şi că trebuie să le asortez şi pe acelea. Înfiorător, m-am gândit. Prea multă muncă, m-am gândit. Apoi mi-am dat seama că se făcuse dimineaţa şi trebuia să mă duc la muncă, la redacţie, să o sug metaforic pe bani puţini şi să-mi număr cuvintele cu setea unui iac hrănit cu sare roşie.
Când Vodă Cel Cumplit refuză să mai plătească haraciul(un fel de şpagă pentru turcii care să dea spate şi să nu fie uzurpat de vre-un frate sau văr sau tip de pe stradă cu o grămadă de bani), ştie în inima lui că şi-a pecetluit soarta. Şi-a semnat contractul cu moartea, cu transpiraţie(pare un tip hiperpăros) şi cu sânge(de boier mai întâi). Luptă împotriva turcilor, bărbăteşte, pe câmpul de luptă dreaptă, unde totul este nedrept pentru că totul este permis. Este trădat de boieri şi de armatele lor, lucru deloc de mirare după ce nu a făcut altceva decât să îşi bată joc de ei. De fapt nu ştiu ce să zic – Ion Vodă ăsta a fost un mare pariot şi un martir secular, însă pe plan politic nu a reuşit nici măcar să se şteargă singur la cur. Cine ştie, poate că asta şi-a dorit, fiind în primul şi în primul rând un bărbat adevărat, îmbibat cu mult mai multă onoare decât cu transpiraţie. Puiu Manu îl ajută să arate cât de bărbătesc se poate – cu riscul de a-l aduce în pragul grotescului. Sprânceana aia unică îmi dă şi acum frisoane, ce naiba.

 

turcii înrolau ursuleţi omucigători

turcii înrolau ursuleţi omucigători

 

Se poate ca maniera de execuţie a lui Puiu Manu să fie compusă în mare din nişte clişee formale, care la origine cer o execuţie impecabilă dar care sunt executate cu mult mai mult lemn în încheietură. Aşa că ce cred eu că îi iese lui Puiu Manu – un lucru foarte special dacă stau să mă gândesc – este un fel de ejaculare grafică a lui Walt Disney. Ca să fiu mai exactă, dacă Walt Disney ar fi desenat(şi poate că a făcut-o) în timp ar fi avut un orgasm destul de prelungit încât să termine desenul în aceeaşi stare de spirit, ar fi desenat ca Puiu Manu. S-ar putea să mă înşel, dar asta se întâmplă foarte rar.

Şi în acele cazuri în care mă pot înşela, este vorba numai despre tipi cu care mă împrietenesc cu chiu cu vai.

 

fără sabia aia turcii sînt pierduţi

fără sabia aia turcii sînt pierduţi

…………………………………

ripul de pe blogul ăsta